Защо обичаме супергероите толкова много?

Присъствали ли сте на среднощна прожекция на най-новия филм за мутанти, извънземни, научни експерименти, изчезнали хора? А  чудили ли сте се защо толкова обичаме супергероите?Обличаме се като тях, гордо носим кутии за обяд, украсени с лицата им и прекарваме часове в дебати кой от тях би спечелил в битка. Дори хората, които иначе предпочитат да се въздържат от поп културата, си имат любим супергерой.

 Експеримент с бебета и супергерои

Последните изследвания на университета в Киото, Япония показват, че хората са привлечени към герои от ранните етапи на развитие. Интересът се започва преди дори да можем да говорим. В поредица от експерименти на бебета на едва шест месеца били показани кратки анимации. В тези филмчета една фигура гони и се блъска във втора. През това време трета фигура наблюдавала  отдалеч. В едната версия третата фигура влиза и предотвратява сблъсъка. В другата тя бяга, без да се намесва. След като изгледали клиповете, бебетата предпочитали този, който спасява ситуацията.

Супергерои и модели за справедливост в ранна възраст

Въпреки че бебетата са били твърде малки, за да говорят, резултатите от изследването показват,   че те са способни да разберат ситуацията в момента, в който намесващата се фигура защитава първата, и да признаят героизма й.

Разбира се, все пак имало някои нюанси, които те не схванали. В някои анимации третата фигура помогнала само по силата на това, че е на правилното място в  точното време, вместо да го прави нарочно. Шестмесечните бебета обаче не проявили предпочитание към тези условности. Въпреки това десетмесечните бебета забелязали разликата.Това подсказва, че  нашите идеи за справедливост се развиват бързо в умовете ни, още в ранна детска възраст.

 

“Тези открития хвърлят светлина върху траекторията на възприемане, разбиране и изпълнение на героизма.Така се предполага, че нашето възхищение и акцент върху такива действия – толкова разпространени с хиляди истории в човешките култури – се корени в ума на довербалното бебе”. Това твърдят изследователите, цитирани от списание Nature Human Behavior.

Много е писано за привличането от супергероите по отношение на деца и възрастни. В Smithsonian клиничният психолог Робин Розенберг пише, че историите за произхода ни помагат да се справим с несгоди в собствения си живот. Те ни позволяваг „да намерим смисъл в загубата и травмата, да открием силните си страни и да ги използваме с добра цел“.

Superheroes

Супергероите като божества

Някои сравняват супергероите с гръцките божества.Те притежават фантастични способности, но все още несъвършени (с изключение на Супермен, който остава безупречен и до ден днешен).

 

Има нещо успокояващо в това да видите герои с изключителни сили да се борят с обикновени проблеми.Да не говорим за осъзнаването, че колкото и да са „несъвършени“ понякога, те в крайна сметка правят правилните неща. През повечето време.

Примерът, които различните супергерои ни дават

Важно е да се отбележи, че героичните фигури дават примери за идеалистично поведение. Средностатистическите индивиди, се стремят да бъдат като тях. Те ни вдъхновяват да бъдем по-добри, да правим правилните неща и да бъдем безкористни. В същото време те са много човешки устроени.Супергероите имат недостатъци, допускат грешки. Това, което ги отличава обаче е, че те се учат от тези грешки и не позволяват на тези недостатъци да ги ограничават.

Второ, те са толкова страховити… Тези герои са невероятно умели – кога от природата, кога от тренировки. Те ни представят нещо толкова нереално като летене или свръхскорост, огромна физическа мощ и какво ли още… Това не е лесна задача и все пак те се справят изключително добре.

Накрая, те ни дават надежда. В свят, в който сме бомбардирани от лоши новини и тъга, е приятно да си намерим бягство и малко сигурност с тези герои. Разбира се, супергероите не са истински, но човек може да мечтае. Те ни напомнят, че макар и супергерои и суперсили да не съществуват, ние сме заобиколени от тях. От хората, които ни обичат, до тези, които рискуват живота си всеки ден за по-голяма кауза. има някой, който се грижи за всеки един от нас.

 

Иначе, ако изследванията на университета в Киото продължат, вероятно ще стане ясно, че нашата трайна любовна връзка със супергероите се корени именно в чувството ни за справедливост.Именно то се развива далеч по-рано, отколкото може би си мислите.

Close Menu