Ползите за децата от четенето на комикси

Дълго време така наречените комикси имаха едва ли не лошо име за децата. Те бяха вид „подло разсейване“ на малчуганите от „истинските книги“. Хората ги разглеждаха като по-опростена версия за четене. Нещо, което не би могло да предложи същата сложност или ползи за развитието, както „сериозните книги“.

Но сега родителите и учителите започват да виждат скритите предимства на комиксите (или графични романи). Професор Карол Тили от Катедрата по библиотечни и информационни науки в Университета в Илинойс казва: „Голяма част от критиките към комиксите идват от хора, които смятат, че децата просто гледат картинките и не ги използват заедно с думите. Някои деца, може би да. Но лесно бихте могли да отправите същите тези критики към книжките с картинки – че децата просто гледат изображенията, а не думите.“

Ето само някои от страхотните ползи от четенето на комикси при децата.

Те ​​превръщат неохотни читатели в хищни читатели

Едно от най-добрите и очевидни предимства на комиксите е, че те могат да бъдат по-забавни и по-лесни за четене от обикновените книги. Това може да бъде изключително привлекателно за малки деца, които иначе биха имали почти нулев интерес да четат традиционните форми на литература. Много деца, които смятат, че мразят да четат, реагират особено добре на комикси.Те са базирани на филми или телевизионни предавания, които малчуганите вече харесват, като Скуби Ду и Астро Бой.

Четенето на комикси дава лекота и увереност

Комиксите не застрашават издръжливостта на малките читатели с тонове страници с текст. Обикновено предлагат кратки и лесни за четене изречения, заедно с други визуални и текстови сигнали.Например, въздишки на персонажите, хлопване на вратата и т.н., според контекста. Те са полезни и за деца със затруднения в обучението.

Децата с аутизъм могат да научат много за идентифицирането на емоциите чрез образите в един комикс. За децата с дислексия, може да е невероятно трудно да четат страница след страница в традиционната книга.Те обаче често изпитват усещане за постижение, когато прочетат една страница в комикс. И както много от нас знаят, постиженията играят ключова роля за изграждането на уверени и добри читатели.

Little Boy Superhero

Те подобряват поведението на децата

Четенето на комикси може да се окаже важен компонент на успешното разбиране и ценно житейско умение за развитието на всички малки деца. Комиксите могат да подобрят поведението при малките деца.Те ги насърчават да „четат между редовете“ и да извеждат смисъл от изображенията. Децата, които четат такива книжки, често трябва да правят заключение за това, което не е написано от разказвача.Това е сложна стратегия и съответно тренира ума. Комиксите също така помагат на децата да се запознаят с последователността и разбирането на краткия език.

Комиксите обогатяват речниковия състав

Когато много хора мислят за комикси, те вероятно не вземат под внимание хранилището на думите, използвани на всяка страница, или възможността, която предлагат за укрепване и обогатяване на речника. Комиксите дават на децата уникална възможност да придобият нов и по-широк речник в комбинация с контекстни сигнали. Информация от снимки или от други текстови знаци, за да помогнат на децата да дешифрират значението на непознатите думи.

Те могат да бъдат ценна помощ за други учебни дисциплини

Комиксите за исторически събития, класически приказки, дивата природа, положителните връзки между хората и други важни въпроси, са ценна добавка. Те са приложими.към други области на ученето, не само към литературата. Ако детето ви учи за древните египтяни, историческа комикс книжка за Древен Египет може да използва снимки, за да обясни подробности за периода. Например, дрехи, храна, ритуали, селско стопанство, строителство, търговия и културни и социални черти.

Комиксите в допълнение към класическите учебници

Използвайки комбинация от думи и илюстрации, много деца получават мащабна картина за нещата, които трябва да научат в училище. Това се случва по-лесно и с по-голям ентусиазъм, отколкото биха имали, ако използват само класическите учебници.

Има много различни жанрове на комикси, които отговарят на всички вкусове

Комиксите не са само за супергерои и злодеи. И със сигурност не са само за момчета. Комиксите и графичните романи са разпространени в много различни жанрове. Включително комедия, драма, научна фантастика и фентъзи. И отговаря на всички вкусове, възрасти и нива на четене. Може дори да има нещо, което самите вие искате да прочетете. А защо не, да му се насладите заедно с детето си преди лягане. Четете комикси на децата и им купувайте такива – резултатът няма да ви разочарова!

Close Menu