Какво научихме от Батман?

Супергероите,включително и Батман,не са просто бляскави образи от малкия екран или комиксите, които ни забавляват за няколко часа и след това паметта ни изтрива. Не, те са една важна вселена от живота на всеки човек и ни учат на много. Понякога дори повече, отколкото си мислим.

Е, какво научихме от Батман?

Ще започнем с кратко въведение за Брус Уейн, за тези от вас, които не са запознати с комиксите. Брус Уейн е младо момче, когато родителите му са убити пред него. Поради тази ужасна трагедия, той преживява сериозна психологическа травма. Докато Брус израства, той се научава да погребва омразата и вината си за убийството на родителите си вътре в себе си, докато напуска Готъм Сити. Докато расте и завършва образованието си, Брус прекарва година в проучване на умовете на подземния свят. След като става „истински изгубен“, мъж на име Хенри Дюкард обещава да му помогне да намери своя път в живота. Брус, нетърпелив да учи, е отведен в отдалечено село, разположено някъде в Хималаите, където тренира различни бойни изкуства с „Лигата на сенките“. Именно тук се преподават три от най-важните уроци.

Но нека първо се спрем на бонус урока – а той е, че силата на волята е по-важна от тренировката. Човек трябва да притежава силна воля, за да постигне нещо наистина велико. И за да постигне нещо наистина велико, той трябва да се посвети на идеал. Ако може да направи това, той би станал нещо повече от просто човек; ще стане легенда.

За да манипулира страховете на другите, той трябва да овладее собствените своите собствени. След като тренира няколко години, той се връща в Готъм с една цел: да се бори с несправедливостта.

Като мъж Брус би бил покварен и би изложил живота на своите близки в риск. Като символ той е просто нетленен. Той избира прилепа като начин да прегърне страха си и да контролира страха на враговете си. Той използва богатството си, за да скрие подозренията за идентичността си като Батман.

Това е само кратко резюме за героя. Батман, изобразен в безброй комикси, иначе е много по-сложен персонаж. Има много неща, които научихме от Брус Уейн.

Batman standing on his knees

Ето ги и водещите три урока, получени от супергероя!

На първо място, за да постигнеш каквото и да било в живота, трябва да си готов да се жертваш. Брус Уейн жертва богатството си и тренира с години, за се бори с несправедливостта. Той пожертва любовта от страх да не изложи любимите си хора на риск. Той направи всичко това, знаейки, че никога няма да получи признание за своите действия. Лесно е да направите избор без последствия и е по-трудно да направите избор, знаейки, че един грешен ход може да постави в риск живота на вашите близки.

Второто, на което ни научи Брус Уейн, е, че страхът е неизбежен. Всички се страхуват. Дори могъщият Батман се страхува. Той се страхува да не изложи на риск своите близки. Всички се страхуваме, но истинският тест продължава напред в живота ни, въпреки страха. Брус се мъчеше да направи избор, който не би навредил на някоя от неговите личности като Брус Уейн и Батман.

Третото нещо е, че борбата е част от нашето ежедневие и също като страха, тя е неизбежна. Брус Уейн може да идва от Криптон, да има способността да лети или да има мутационни суперсили, но в края на деня той не е супергерой. Той е средностатистически мъж. Сърцето му може да бъде разбито. Той се бори, както много хора. Той опитва да прави избор, който е добър за него и за Батман. Той воюва и с истинската си идентичност. Дали истинското му лице е това на Брус Уейн – милиардера плейбой, или на бдителя над града, който се бори с несправедливостта?

Всички се борим със своята идентичност. Създаваме си различни образи пред нашите родители, приятели и колеги. И още нещо – не са необходими суперсили, за да станете герой; това, от което се нуждаете, е дисциплина и сила на волята.

Вярваме, че всички можем да се стремим да бъдем като Батман по свой собствен начин.

За нас Батман е нещо много повече от измислен герой от графични романи. Той представлява доброто и злото във всички нас; постоянната борба, с която всеки се сблъсква в ежедневието си, страха, който крием дълбоко в себе си. Но най-вече той представлява надеждата.

Батман може да е бил психологическа развалина отвътре, но в крайна сметка това го е определило в по-нататъшното му развитие. Той преминава през трагедията на смъртта на родителите си, която можеше да му разруши живота. Вместо това той се посвети на идеал… и наистина се превърна в легенда.

Close Menu