Историята на комиксите през десетилетията

Винаги се случват нови събития, които оформят индустрията на комиксите. Някои от изброените по-долу са значителни с тяхното влияние по онова време, но и с това, което продължават да правят и днес. При сегашното разреждане на публиката и насищането на пазара, повечето събития, които оформиха индустрията, нямаше да имат същия ефект, ако бяха въведени днес. Имайки това предвид, тази статия ще обхване важните събития от миналите времена, които имат огромни дългосрочни ефекти.

1920

Материалът за комиксите е съществувал преди началото на века, но чак през 1929 г. е публикуван The Funnies # 1 (Dell). Преди 1929 г. почти всички комикси бяха част от списания, вестници или добавки и не се продаваха отделно. Докато The Funnies беше първата колекция и определено се превърна в пътеводител за по-късните комикси, тя не прилича много на модерните комикси.

Повечето комиксови герои от 20-те години са създадени за вестници, а не за самостоятелни книги. Тъжно е да погледнем към персонажите от този период и да видим колко малко са оцелели до наши дни.

1930

1930-те бяха началото на Златния век на комиксите. Тогава се появи зародишът на всичко, което познаваме в комиксите днес. Има няколко ключови събития и герои от 30-те, които са отговорни за формирането на съвременната индустрия.

През тези години се появяват както водещите и до днес компании Marvel и DC, така и герои като Батман и Супермен.

1940

Наистина има само едно голямо събитие през този период – Втората световна война. Докато самата война беше ужасно нещо, тя имаше няколко положителни влияния върху индустрията на комиксите. Един от най-големите краткосрочни ефекти беше необходимостта от четене на материали за войските, разположени в чужбина.

Друг важен ефект, който имаше по-дълготрайни последствия, бяха хартиените дискове по време на войната. Хартията е била с голямо търсене, тъй като всичко – от експлозиви и факели до кутии, използвани за транспортиране на консумативи, изисква хартия. Почти всяка хартия, като стара вестникарска хартия, беше необходима на военните и комиксите не бяха изключение. Събирането и последвалото унищожаване на толкова много комикси имаше удивително дългосрочно въздействие върху колекционерския пазар.

Освен политическите ефекти от войната, през 40-те години се създават много, много герои, най-популярният от които по онова време е Капитан Марвел.

1950

Средното десетилетие на миналия век не беше добро за индустрията на комиксите. След войната продажбите намаляват драстично и след това продължават да намаляват през 50-те години. Всички супергерои изчезнаха между 1950 и 1955 г., като само Супермен, Батман и Жената чудо (и няколко по-малки) все още са публикувани в този период. Докато браншът се колебаеше, други жанрове започнаха да нарастват по популярност. Западните комикси, романтиката, престъпността, ужасите и научните фантастики станаха предпочитани.

Все пак 1950-те не са пълна загуба. През 1956 г. Джули Шварц започва сребърната ера на комиксите.

group of superheroes

1960

1960-те бяха време на значителен растеж в индустрията на комиксите. Никога вече няма да има разцвет на Златния век, но Сребърната ера позволяваше да се публикуват все повече комикси.

1970

До момента, в който 1970-те бяха в разгара си, Marvel беше взел място номер 1 от DC и увеличаваше тази преднина. За съжаление качеството на книгите, които Marvel издаваше, също спадаше.

Поглеждайки назад, най-голямото събитие от 70-те години беше създаването на директен пазар. Преди това комиксите се разпространяваха през основната система за периодично разпространение, управлявана от няколко компании, до магазини за вестници, дрогерии и магазини за бонбони. Имаше малка система за абонаменти, но по-голямата част от продаваните комикси бяха от местата за издаване на вестници.

Списъкът с нови герои през 70-те също е нещо, което трябва да се види…

1980

Експлозията на нови издатели в индустрията на комиксите незабавно беляза 80-те години като творчески връх. Нови издатели се хвалиха с нови сериали, създадени от някои от най-добрите имена в бранша.

1990

90-те ще бъдат запомнени за творческата революция и творческия ренесанс. Dark Horse Comics и други малки издателства водеха по пътя с най-добрите създатели, които правят собствени книги и притежават това, което са продуцирали. Някои от тях имаха огромен успех.

За съжаление, през 90-те имаше огромни смущения дори и зад кулисите. Друг удар за индустрията беше, след като години наред спекуланти събираха комикси, за да забогатеят и напълно пропуснаха това, което прави комикса ценен, балонът се спука, като взе със себе си и финансовите богатства на индустрията и много търговци на дребно.

2000 г. и след това…

Нарастването на популярността на цифровите системи за доставяне на съдържание може би все още не е надминало изцяло печата по отношение на продажбите, но пазарът продължава непрекъснато да се разраства за цифровите комикси и издателите търсят какъвто и да е начин да използват това търсене.

Много силно се надяваме да виждаме нови и нови покорени върхове от индустрията през следващите години. Комиксите са белязали и обогатили живота на милиони хора по света поне от столетие, така че дано компаниите в бранша ни радват с още и вълнуващи творби и супергерои!

Close Menu