DC срещу Marvel– коя вселена печели?

Живеем в златна епоха на филми от комикси с повече супергерои, които си пробиват път към големия екран повече от всякога.

Но преди години филмите за комикси бяха рядкост. Може би едно силно начало беше „Батман и Робин“ от 1997 г. Следващият популярен франчайз от комикси беше „X-Men“ от 2000 г. А “Спайдърмен” потвърди, че супергероите могат да бъдат жизнеспособни във филмите и да носят печалби. Много печалби.

Сега Marvel Comics в частност води тази тенденция.Популярните герои на Marvel като Спайдърмен и Хълк са участвали във филми и телевизионни предавания от 60-те години насам.През последните няколко години издателят е преразгледал портфолиото си, за да направи звезди от по-малко известни герои като Iron Man и Daredevil.Понеже, все повече герои „излизат“ в кината, те продължават да съществуват в една и съща взаимосвързана филмова и телевизионна вселена.

DC Comics също се гмурва в бизнеса за изграждане на кинематографска вселена, но с по-малко сплотена стратегия.Нейните телевизионни и филмови светове не се пресичат никога. И така, 24 часа на денонощие не е толкова много и затова трябва да харчите времето си разумно. В коя вселена трябва да инвестирате времето и енергията си?

И подходите на Marvel, и на DC имат своите плюсове и минуси.

Основите-Marvel и DC

Вселената на Marvel, населена от Отмъстителите (отбор от супергерои, който включва Капитан Америка и Хълк), е изпълнена с истории. Те преминават от големия екран към малкия, което прави много забавно проследяването на всички теми и герои. Но всички тези часове и часове истории, които трябва да гледате, могат да бъдат критични.Пропускайки, един епизод или филм може да не разберете препратки към някои минали събития например.

За разлика от Marvel, не е нужно да гледате филми с години, за да опознаете новата вселена на DC. “Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта” наскоро въведе един куп герои наведнъж. Бъдещите филми на DC ще избират от този „склад“ и ще се съсредоточат върху един герой. Въпреки че е възможно този подход да бъде по-лесен за следване, има уловка.Телевизионните програми на DC като “Arrow” и “Gotham” нямат връзка с филмите.Различните актьори ще играят една и съща роля (поне на име) в телевизията и на големия екран.Това може да доведе до разочарование.

Само защото филмът започва с лого на Marvel, това не означава, че е част от франчайза на Отмъстителите.

Преди Уолт Дисни да закупи Marvel през 2009 г., компанията продава и лицензира различни права върху филми на редица студия.Също така, забранява на определени герои да се появяват в продукциите на другия. Не бихте виждали Спайдърмен и екипа на Хълк да работят на екран заедно, защото правата на героите принадлежат съответно на Sony и Universal.

Това беше дразнещо споразумение за феновете на комиксите.Те можеха да четат истории за взаимодействие на множество герои от Marvel, но не можеха да ги гледат по телевизията или в кината. За щастие, феновете бяха облекчени, когато покупката на Disney на Marvel и свързаните с нея права позволиха създаването на взаимосвързана филмова и телевизионна вселена, която се усещаше повече като родена от комиксите.

Marvel superheroes

Но някои неща не се променят

Въпреки че покупката на Disney събра Отмъстителите под един покрив, конкурентните студия все още притежават правата върху филма за някои високопрофилни герои от Marvel. Fox прави оригиналната и рестартирана серия X-Men плюс безумно успешните филми за Deadpool ; Sony запазва правата си върху Спайдърмен. Героите във филмите на Fox няма да споделят времето на екрана с нито един герой на Отмъстителите и обратно. И това е жалко. Но благодарение на споразумение между Disney и Sony, Спайдърмен прави първата изява в „Капитан Америка: Гражданска война“.

Съперникът на Disney Time Warner притежава DC Comics и двамата вече са създали редица филми, базирани на герои от DC. Подходът на Marvel към вселената на Отмъстителите повлия на DC, за да създаде свои взаимосвързани филми. Преди това филмите с Кристофър Рийв като Супермен, „Батман“ (и неговите продължения) от 1989 г. и трилогията на Кристофър Нолан „Черният рицар“ нямаха никаква връзка помежду си, камо ли връзки с филмите в сегашната филмова вселена на DC.

Втората вноска в разширената Вселена на DC е „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“. Вместо постепенно натрупване на герои, ние гледахме Батман и се запознахме с Жената чудо, Киборг, Аквамен и Флаш. В една бърза сцена видяхме малка част от тези начала или сили на тези герои. Беше рискован подход да се запознаят зрителите с много нови герои толкова набързо; в края на краищата, вие имате бог (Жената чудо), морски цар (Аквамен) и киборг (Киборг), всички съществуващи в един свят с нов Батман и извънземно момче (Супермен).

Малко повече за DC

DC се отнася към своята споделена филмова вселена като разширена Вселена на DC. Що се отнася до телевизионните й предавания, името “DC Multiverse” вече е популярен фактор в бранша. Според режисьора на “Батман срещу Супермен” Зак Снайдър обаче филмът съществува в “мултивселена”.

По телевизията 2012 г. „Стрелата“ и нейният връх „Светкавицата“ от 2012 г. споделят свят, без да се свързват. Актьорът, който играе Флаш в телевизионното предаване (Грант Гастин), например, не е същият актьор, който играеше Флаш в “Батман срещу Супермен” (Езра Милър). Всъщност примерите са много…

Насладете се на битката

Едно нещо е сигурно: вие правите несъмнено добър избор, докато се наслаждавате на битката между DC и Marvel, в която много фенове на комиксите живеят от години. И така, кое е по-добро за вас? Е, това зависи от нещата, което търсите.

Вселената на Marvel е изпълнена с истории, пресичащи всичките им свойства, от големия екран до поточния, което прави много забавно цялото проследяване на всичко. Но понякога може да се получат пропуски, ако не гледате всеки отделен сериал и филм, и да ви убягнат някои вътрешни шеги или препратки към минали събития.

Ако се страхувате от това, придържайте се към DC. Вселените на DC са по-локализирани и можете да се наслаждавате на творчеството им малко по-спокойно. Тъй като основните филми са в разгара си обаче, е трудно да се предвиди какво можем да очакваме по отношение на взаимосвързаност.

Каквото и да предпочитате, часовете забавление от двете ви дават много възможности. Която и вселена да изберете, повярвайте ни, няма да съжaлявате!

Close Menu