5 причини да започнем да четем комикси

Всички около вас четат комикси. Вълнуват се невероятно много при излизането на всеки нов филм на Marvel или DC и са луди по супергерои, за които вие не знаете нищо? Е, нормално е това да ви мъчи. Искате и вие да сте в крак с модата, която продължава вече от години, както и да навлезете в една нова, невероятна вселена на истински чудеса. Започнете да четете комикси. Обещаваме ви, че няма да съжалявате. 

Ето и няколко по-конкретни причини, които да ви насърчат да предприемете тази крачка. 

# 1: Комиксите помагат на хората да се научат да обичат да четат 

Много хора, особено млади читатели, които се борят да подобрят уменията си за четене, могат да се възползват от визуалния формат на комиксите и графичните романи. С интензивната си визуализация и съсредоточаване върху сюжетите и героите, комиксите могат да бъдат много по-ангажиращи от други литературни издания. Например от романите или кратките истории. 

Комиксите също могат да помогнат на хората да развият уменията си за четене. Те са необходими за разбиране на текстове с по-високи нива на трудност. Когато хората четат комикси, те се научават как да обработват информация по различен начин. Освен това комиксите и графичните романи могат да помогнат на хората да научат информация, която в противен случай може да се окаже скучна. Като например уроци по история или друга образователна информация. 

# 2: Комиксите ни помагат да мислим различно 

Според професора по английски език на университета в Уиндзор Дейл Джейкъбс (2007) комиксите изискват от читателите да създават смисъл, използвайки „множество модалности“. Читателите на комиксите трябва да обработват всички различни компоненти – визуални, пространствени и текстови – на това, което четат. Също така те трябва да интегрират тези компоненти в едно здраво разбиране на историята. Това означава, че въпреки че комиксите могат да се харесат на читателите по същата причина, че тези хора са привлечени от други форми на забавление, като телевизия и видео игри, четенето на тези книги всъщност включва много по-сложна обработка. Предстои да се направят още изследвания по отношение на неврологичните ползи от четенето на комикси.Очевидно е обаче, че в този жанр има много повече от просто “гледане на картинки“, както смятат някои критици. 

# 3: Историите могат да са полезни за вашия мозък 

Без съмнение вече ви е казвано, че четенето е добро за вас. Пораствайки, вероятно родители и учители са ви повтаряли, че колкото повече четете, толкова по-добър читател ще станете. Ако обачена първо мястоне ви е интересно да сте добър читател, това наистина не е много голям стимул да четете повече. Но какво ще стане, ако четенето е добро за нещо повече от подобряване на самото четене? 

Невронаучните изследвания на Berns, Blaine, Prietula и Pye (2013) показват, че четенето на истории всъщност има забележим ефект върху мозъчната функция. Това проучване показа как четенето на завладяващ роман променя невронната активност на участниците не само докато четат, но и няколко дни, след като завършат романа, който им е възложен. Историите всъщност могат да променят начините, по които функционират мозъците ни и начините, по които мислим. 

Superheroes

# 4: Комиксите са готини 

Комиксите са готини! Костенурките нинджа. Батман. Супермен. Невероятният Хълк. Мъже в черно. Капитан Америка. Фантастичната четворка. Железният човек. Човекът паяк. 

Освен ако не живеете в пълна изолация от останалия свят, вероятно сте чували за всички тези герои. Вероятно дори сте гледали повечето от техните филми. И знаете ли защо? Защото супергероите са готини. И откъде произхождат супергероите? От комиксите. Ако се радвате на големи супергеройски блокбастъри, като „Отмъстителите“ или „Черния рицар“, няма причина да не се радвате на историите, откъдето са дошли тези адаптации. Има цяла култура за изследване на комиксите и техните адаптации; защо не се присъедините към забавлението? 

# 5: Комиксите са нещо повече от истории за супергерои 

Добре, може и да не харесвате супергерои. Няма проблем. Но знаете ли, че можете да четете комикси и графични романи и за много други теми? Има тонове комикси, които са без злодеи или вани с токсични отпадъци, като сериалите „Скот Пилгрим“, „Живите мъртви“, „Пясъчният човек“ и много други. 

Има и много страхотни графични романи, които, също като любимите ви книги, изследват тежки теми и чувства. Визуалният характер на графичните романи ви позволява, като читател, да преживявате тези теми по различни начини, отколкото като четете традиционна книга. 

Не се ограничавайте до обикновената проза; проучете всичко, което може да предложи света на комиксите и графичните романи. Вероятно няма да ви хареса всичко, с което се сблъсквате, но със сигурност ще си намерите и приятни четива, които ще ви завладеят. Просто трябва да проучите и да намерите какво е подходящо за вас. Приятно четене! 

Close Menu